Goodyear: agressief rijgedrag roept agressie op

Goodyear: agressief rijgedrag roept agressie op

Uit een studie door Goodyear en de London School of Economics and Political Science (LSE), blijkt dat het rijgedrag van weggebruikers een kettingreactie bij andere weggebruikers veroorzaakt. Agressief of strijdlustig rijgedrag leidt tot frustraties onder andere weggebruikers, die op hun beurt ook agressief en onveilig reageren.

Reageren
In het onderzoek onder bijna 9.000 bestuurders uit 15 Europese landen gaf 87% van de deelnemers aan dat zij door kalmerend rijgedrag van andere weggebruikers op een later moment ook kalmerend reageren op andere agressieve weggebruikers. Van de deelnemers gaf 55% toe zich geïrriteerd te gedragen of andere weggebruikers uit te lokken wanneer ze daarvoor te maken hadden met een andere weggebruiker die hetzelfde gedrag vertoonde. Een kleine daad van vriendelijkheid of agressie kan een kettingreactie veroorzaken die een veiligere of juist gevaarlijkere omgeving voor bestuurders creëert.

Etiquette
Het onderzoek bracht gedragingen aan het licht die de kans op tegenwerking van medeweggebruikers vergroten. Deze variëren van invoegtactieken op drukke knooppunten tot bumperkleven en van slecht richting aangeven tot voortdurend van rijvak veranderen. Toch erkenden de bestuurders tijdens gesprekken dat ze zelf ook, vaak onbewust, hetzelfde gedrag vertonen, waardoor ze mogelijk een kettingreactie met negatieve interacties veroorzaken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.