Gelderland start met plaatsen slimme bandenpompen
De eerste bandenpomp staat in Bronckhorst.

Gelderland start met plaatsen slimme bandenpompen

In Bronckhorst is deze week de eerste slimme bandenpomp geplaatst door de provincie Gelderland. Op initiatief van het Gelders Energie Akkoord wil de provincie, samen met de organisatie Band op Spanning, in elke Gelderse gemeente een Slimme Bandenpomp plaatsen. Hiermee kan in Gelderland ruim 25 duizend ton CO2-uitstoot worden bespaard én de luchtkwaliteit en veiligheid op de weg worden verbeterd.

Ruim 60 procent van alle automobilisten rijdt met een te lage bandenspanning, aldus de organisaties. Dit veroorzaakt onnodige uitstoot van CO2 en fijnstof. Maar ook een langere remweg kost de automobilist onnodig veel geld aan brandstof en bandenslijtage. Een zo goed mogelijke bandenspanning bespaart automobilisten jaarlijks ook ongeveer 100 euro.

Het doel is dat in iedere gemeente minimaal 1 pomp wordt geplaatst. Daarom betaalt de provincie net zoals Band op Spanning, een deel van de kosten. Dit betekent dat met een gemeentelijke bijdrage van slechts 2.500 euro, een Slimme Bandenpomp kan worden geplaatst. Automobilisten kunnen de pomp 5 jaar lang gratis gebruiken.

Deze slimme pomp wordt geplaatst op veel bezochte locaties zoals bouwmarkten, supermarkten en sportvelden. Gebruikers kunnen gratis hun autobanden oppompen, en via een eenvoudig toetspaneel de juiste spanning opzoeken. Zelfs op basis van het kenteken. Na gebruik staat de meting en besparing op brandstof en geld in beeld.

Band op Spanning voerde eerder dit jaar ook al een campagne uit met de provincie Groningen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.