Federauto opnieuw verontrust over slechte staat banden

Federauto opnieuw verontrust over slechte staat banden

Banden slechte staat4 op 10 banden in België hebben een slechte staat. Dat is het resultaat van de “Rolling Wheel” studie die voor de vierde opeenvolgende keer uitgevoerd werd door Pneuband, de bandencommissie van Federauto.
Profieldiepte
Bij 7,6% van de auto’s was de profieldiepte minder dan de wettelijk vereiste 1,6 mm (iets meer dan 400.000 voertuigen in overtreding). 7 % was voorzien van winterbanden en 2,8 % van zowel zomer- als winterbanden; dit terwijl de studie werd uitgevoerd in mei, wanneer auto’s normaal gezien niet meer met winterbanden uitgerust moeten zijn.
Beschadigingen
38,6% van de gecontroleerde voertuigen heeft minstens één band met beschadigingen zoals scheurtjes, beschadigde zijwanden, beschadigde velgen en inrijding/snee loopvlak. Dit is een toename van 8% ten opzichte van dezelfde test in 2012. 44% was met zomerbanden in slechte staat uitgerust en 9% had minstens één band die gevaar oplevert.
Verontrustend
Hoewel het aantal banden met slechte kwaliteit lijkt te zijn gestabiliseerd, noemt Federauto de staat van de banden van het Belgisch wagenpark verontrustend.
De studie werd uitgevoerd onder 1.000 voertuigen. Aangezien de bestuurder van de voertuigen in het algemeen afwezig was tijdens de controle werd de bandenspanning niet gecontroleerd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.