EU project: rubberproductie uit Russische paardenbloem

EU project: rubberproductie uit Russische paardenbloem

De universiteit van Wageningen is het EU project DRIVE4EU gestart. Doel van het project is om een nieuwe Europese keten op te zetten voor de productie en verwerking van natuurrubber en inuline uit Russische paardenbloem.
Import natuurrubber
Daarmee kan de EU minder afhankelijk worden van de import van natuurrubber en tegelijk inspelen op het mondiaal dreigende tekort aan rubber. Vanwege de hoge kwaliteit van natuurrubber kan het in veel producten niet volledig vervangen worden door synthetische rubber. De verwachting is dat de wereldwijde vraag de komende tijd aanzienlijk zal toenemen.
Afhankelijk
Op dit moment is de Europese Unie volledig afhankelijk van de invoer van natuurrubber. Dit wordt nu nog alleen geoogst uit de rubberboom. Zuidoost-Azië teelt zo’n 90% van de rubberbomen in de wereld. De Russische paardenbloem vormt goede rubber waarmee onder andere autobanden gemaakt kunnen worden.
Het DRIVE4EU consortium bestaat uit acht industriële partners en vijf onderzoekorganisaties, die samen een brede kennis en expertise inbrengen: van bioscience tot productontwikkeling. Het onderzoekprogramma loopt tot eind 2017 en wordt gecoördineerd door de universiteit van Wageningen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.