EU onderzoekt brandstof uit bandenafval

EU onderzoekt brandstof uit bandenafval

Banden versltenEuropa werkt aan een nieuwe techniek om onder meer synthetische brandstof te kunnen produceren uit bandenafval.
Brandstof
Hiervoor werd het zogeheten TyGRE project gestart (High added value materials from waste tyre gasification residues), een samenwerking tussen Europese onderzoekscentra en bedrijven onder leiding van het Italiaanse Centro Ricerche ENEA Portici. Onderzocht wordt of het mogelijk is bandendeeltjes te verhitten tot 1.000 graden Celsius voor de productie van brandstof. Aanleiding is de aanname dat de materiaaleigenschappen van banden ideaal zouden zijn voor een thermische behandeling en daarmee een efficiente productie van energieproducten.
Versleten banden
Het project moet een oplossing bieden voor de miljoenen ton afval door versleten banden. Volgens de EU eindigt 65 tot 70 procent van deze banden in Europa in het milieu. Nu wordt er al in toenemende mate gewerkt aan inzameling voor recycling, maar volgens de EU gaan er teveel nuttige bruikbare stoffen verloren. Bovendien zijn de meeste methodes voor recycling niet milieuvriendelijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.