Coronamonitor: Werkaanbod steeds minder

Coronamonitor: Werkaanbod steeds minder

Het Coronavirus heeft bij meer bedrijven gezorgd voor minder werk. Dit blijkt uit de 13e Vaco Coronamonitor van 6-13 januari 2021.
Gestegen
Uit de Coronamonitor blijkt dat de impact van het virus op de bedrijfsvoering van Vaco-leden is gestegen naar het hoogste niveau sinds de eerste Vaco Coronamonitor. Naast het lagere werkaanbod in de werkplaats (66%) eindigde ‘Minder klanten’ op 64% en ‘Orderportefeuille minder gevuld’ op 53%.
Ook hebben 3% minder Vaco-leden vertrouwen in een bedrijfsmatig goede afloop van de coronacrisis (78%), het laagste niveau sinds de eerste Coronamonitor. Mogelijke verklaringen zijn volgens Vaco de verlenging van de strenge lockdown en de dreiging van de ‘Engelse variant’ van het coronavirus. Men ziet als lichtpuntje dat bandenservicebedrijven terecht het predicaat ‘essentieel’ hebben gekregen en daarom tijdens de lockdown open mogen blijven.
Meer aanspraak
Volgens Vaco neemt de aanspraak op steunmaatregelen van de overheid dan ook toe. De meest gebruikte regeling is het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De aanspraak hierop nam 5 procentpunten toe tot 28%. Maar de Vaco-leden twijfelen of de huidige financiële maatregelen voldoende steun bieden, aldus Vaco.
Het geschatte omzetverlies van de leden, veroorzaakt door de coronacrisis, bedraagt nu 19% (-2 procentpunten). Dit percentage is sinds de vijfde Coronamonitor (20–27 maart) nagenoeg constant.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.