Paardenbloemrubber levert Continental nominatie op
(Foto: Shutterstock)

Paardenbloemrubber levert Continental nominatie op

Continental is genomineerd voor een Duitse duurzaamheids-award. Het project gaat over het ontwikkelen van duurzaam rubber en is bedacht door Carla Recker (Continental), Dirk Prüfer (universiteit van Münster) en Christian Gronover (Fraunhofer instituut).

Het trio is genomineerd voor de ‘Deutscher Zukunftspreis 2021’ vanwege hun project Duurzame banden van paardenbloemen. Elk jaar reikt de Duitse president deze prijs uit aan individuen of teams voor uitmuntende technische of wetenschappelijke innovatie. “Deze prijs is een grote eer voor ons. Het bevestigt het potentieel van een nieuwe grondstof voor natuurlijk rubber”, vertelt Carla Recker, hoofd materialen en chemie bij Continental, in een persbericht. “De industrialisatie van de teelt van paardenbloemrubber is het doel van ons langetermijnproject. Onze eerste in serie geproduceerde fietsband van paardenbloemrubber, de Urban Taraxagum, laat zien dat verhandelbare producten van natuurlijk rubber uit de paardenbloemplant mogelijk zijn.”

Sinds 2011 werkt het team samen aan het winnen van natuurlijk rubber uit paardenbloemen. Het doel is om de import uit tropische gebieden te vervangen. “De bescherming van ons tropisch woud is een topprioriteit in de strijd tegen klimaatverandering. Onze aanpak is daarom om op duurzame wijze natuurrubber uit paardenbloemen te winnen. En dat kan sociaaleconomische en ecologische uitdagingen in deze regio’s tegengaan”, benadrukt Dirk Prüfer. “Door de winning van rubber uit paardenbloemen kan men grondstoffen in de buurt van de bandenfabrieken produceren. Dit maakt het ook mogelijk om de uitstoot van koolstofdioxide te verlagen door minder te vervoeren.”

Russische paardenbloem

Doordat de Russische paardenbloem van nature meer rubber bevat dan andere soorten is hij uitgekozen om mee te werken. Om de oogsten betrouwbaarder te maken en te selecteren op rubberproductie is een samenwerking aangegaan met een plantenveredelaar. “Hierdoor hebben wij hoogproductieve en winterharde varianten van wilde Russische paardenbloem gekweekt. Daarnaast hebben we ook een milieuvriendelijk proces ontwikkeld om rubber uit de wortels van de planten te halen”, legt Christian Gronover van het Fraunhofer Instituut uit. “De hele samenleving profiteert nu al van deze innovaties, bijvoorbeeld boeren, de logistiek, machinebouwers en natuurlijk fietsers.”

Bij het project zijn nog meer partijen betrokken. Zo is er ook een samenwerking met het Julius Kühn Instituut en plantenveredelaar Eskusa.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.