Continental geeft gerecycled polyester tweede leven
(Foto: Shutterstock)

Continental geeft gerecycled polyester tweede leven

Continental gaat vanaf 2022 gerecycled polyester in zijn banden verwerken. Het polyester komt van oude PET-flessen en is bruikbaar voor de karkas van een band. Volgens het bandenmerk kan het gerecyclede garen volledig conventioneel polyester vervangen.

De recycle-technologie is in samenwerking met de Chinese textielfabrikant Otiz ontwikkeld en maakt alleen gebruik van mechanische processen. Het opnieuw gewonnen PET-materiaal is volgens de bandenmaker van dezelfde kwaliteit, als nieuw PET. Het recyclingproces start met het sorteren van de flessen. Daarna worden de doppen verwijderd en tenslotte vindt de mechanische reiniging plaats. Na het mechanische versnipperen worden de PET-flessen omgesmolten en gegranuleerd; hierna komt de polymerisatie in vaste toestand en een aangepast spinproces. “Ons aangepaste fabricageproces stelt ons in staat polyestergaren te verkrijgen voor de constructie van banden uit PET-flessen zonder enig polymerisatieproces van monomeren”, legt Derren Huang, hoofd onderzoek bij Otiz, in een persbericht uit.

“In 2022 gaan we materiaal afkomstig uit gerecyclede PET-flessen gebruiken bij de productie van banden. In ons recyclingproces zijn de vezels gesponnen uit gerecycled PET zonder dat het materiaal vooraf in zijn componenten moet zijn afgebroken”, vertelt Andreas Topp, hoofd materialen en procesontwikkeling, bij Continental. “Op de IAA Mobility van dit jaar gaan we een conceptband presenteren met polyestergaren gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Met het gebruik van gerecycled polyestergaren zetten we een belangrijke stap in de richting van een cross-circulaire producteconomie.”

Gerecycled PET

Volgens Continental wijzen zijn testen uit dat secundaire grondstofvezels even goed presteren als de tot nu toe gebruikte vezels. PET is een integraal onderdeel in de constructie van autobanden, omdat het bij hoge belastingen en temperaturen zijn vorm behoudt en zo veiligheid bij alle rijsnelheden garandeert. Het gebruik van gerecycled PET spaart daarom volgens de bandenmaker hulpbronnen uit in de bandenproductie. Het merk schat dat er zestig PET-flessen voor nodig zullen zijn om een volledige set autobanden te maken.

“Continental stelt zichzelf als doel om tegen 2050 honderd procent duurzaam geproduceerde materialen te gebruiken in zijn banden. Het gebruik van gerecycled PET is volgens de bandenfabrikant de volgende stap in het bereiken van een circulaire economie”, vertelt Claus Petschick, hoofd duurzaamheid bij Continental.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.