Conti en Universiteit Twente werken aan nieuw proces recycling banden

Conti en Universiteit Twente werken aan nieuw proces recycling banden

De Universiteit Twente en Continental Reifen Deutschland GmbH werken aan een nieuw proces voor de recycling van autobanden. Dit meldt de Universiteit van Twente.
Ontleden
Het gaat om het zogeheten pyrolyseproces, waarmee het mogelijk is gebruikte autobanden bij hoge temperatuur binnen enkele seconden te ontleden. Dit levert waardevolle materialen en brandstoffen op voor de productie van nieuwe banden. “Jaarlijks worden wereldwijd meer dan 1 miljard banden vervangen”, aldfus UT. “Deze banden bevatten gezamenlijk 4,4 miljoen ton aan waardevolle producten zoals roet (carbon black), metalen, brandstoffen en chemicaliën. Recycling van gebruikte autobanden kan een bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving. Bovendien heeft dit proces minder impact op het klimaat dan de productie van autobanden op basis van volledig nieuwe materialen.”
Doorbraak
Het nieuwe snelle pyrolyseproces wordt in samenwerking met de Universiteit Twente en Continental ontwikkeld en getest. Bij het project zijn twee UT-promovendi betrokken die in twee verschillende vakgroepen binnen de faculteit Engineering Technology werken. “Deze samenwerking van energietechnologie en materiaaltechnologie werd de basis voor de nieuwe doorbraak,” aldus projectleider professor Gerrit Brem van de groep Thermal Engineering.
Bij een succesvolle ontwikkeling draagt het nieuwe pyrolyseproces bij aan een hoog percentage gerecyclede banden en andere rubberen materialen. Dit proces is ook in staat om andere afvalstromen om te zetten in waardevolle materialen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.