Chinezen slaan rubber op om prijs op te drijven

Chinezen slaan rubber op om prijs op te drijven

Chinese beleggers hebben grote hoeveelheden rubber opgeslagen en drijven zo de prijs op tot het hoogste niveau in ruim tien maanden tijd.
Persbureau Reuters meldt dat het vooral Chinese speculanten zijn die massaal magazijnen vullen met rubber. De grondstof wordt volgens het persbureau steeds vaker gebruikt als onderpand voor leningen van banken. Uit gegevens van de Association of Natural Rubber Producing Countries (ANRPC) blijkt dat China het afgelopen jaar maar liefst 240 duizend ton meer rubber importeerde dan dat het land verbruikte. Alleen al in Shanghai zou er volgens Reuters 120 duizend ton rubber liggen opgeslagen om het met winst te kunnen doorverkopen. Maar speculeren op een prijsstijging van rubber door het op te slaan is een gevaarlijk spelletje. Rubber is namelijk bederfelijk en het kan maximaal maar zes maanden worden opgeslagen. Daarna moet het eerst worden getest op kwaliteit voordat het mag worden doorverkocht.
De hamsteraars slaan rubber in omdat ze denken dat de Chinese economie dit jaar weer zal aantrekken en er meer auto’s verkocht zullen worden.  Hierdoor verwachten de speculanten dat de vraag naar rubber flink zal stijgen omdat er meer autobanden geproduceerd moeten worden. Het gros van alle rubber die wordt geproduceerd, is nodig voor autobanden.
2013 is met de maand januari goed begonnen. China Association of Automobile Manufacturers (CAAM) meldt dat de autoverkopen in januari 46 procent hoger zijn dan in januari 2012. Over heel 2012 steeg de verkoop met 4,3 procent. Dit kalenderjaar wordt een stijging van zeven procent voorzien. (bron: Reuters / Z24)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.