Bovag: pas op voor onbewuste import banden

Bovag waarschuwt bedrijven om goed op te letten bij het online bestellen van banden of de leverancier is aangesloten bij de Vereniging Band en Milieu. Dit voorkomt onnodige boetes, zo meldt de brancheorganisatie.
Verwijderingsbijdrage
Volgens Bovag blijkt uit recente controles van de Stichting RecyBEM dat bedrijven nog niet altijd goed op de hoogte zijn van hun verplichtingen. Bandenproducenten en -importeurs moeten voor iedere nieuwe band (personenvoertuigen, caravans, campers, kleine bestellers en aanhangwagens) die ze op de Nederlandse markt brengen een verwijderingsbijdrage afdragen. Is de leverancier echter niet aangesloten bij de Vereniging Band en Milieu (BEM), bijvoorbeeld omdat het een buitenlands bedrijf is, dan wordt de afnemer onbewust als importeur aangemerkt.
Via internet
Reden van de waarschuwing is dat bedrijven steeds vaker banden via het internet bestellen. Daarbij is het niet altijd duidelijk of de leverancier is aangesloten bij BEM, bijv. omdat het een buitenlands bedrijf is. Als dat niet het geval is en de afnemer wordt aangemerkt als importeur, moet hij alsnog zelf de verwijderingsbijdrage innen en afdragen aan BEM. Doet hij dat niet, dan is er onbewust sprake van een economisch delict.
RecyBEM voert jaarlijks 1.200 steekproeven uit. Is er sprake van een economisch delict, is het bedrijf strafbaar. (Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.