Blackcycle maakt carbon black duurzaam
(Foto: Blackcycle)

Blackcycle maakt carbon black duurzaam

Blackcycle claimt voor het eerst duurzaam carbon black geproduceerd te hebben. Het consortium kondigde dit aan tijdens een workshop in Michelin’s technologiecentrum in Ladoux, Frankrijk. Hier kwamen 120 industriëlen, academici, H2020 projectcoördinatoren en politici op af.

De geproduceerde carbon black is volgens Blackcycle geschikt voor zowel bandentoepassingen, als reguliere carbon black ovenreactoren. Om dit te bereiken zijn oliën van het pyrolyseproces aan het einde van de levensduur van banden gebruikt. De gebruikte olie is door het Duitse Pyrum Innovations geleverd en het proces van Blackcycle is daarna door de Innovatie-afdeling van Orion Engineered Carbons beoordeeld. Orion concludeerde dat het vervangen in een rubberverbinding door een roet gemaakt van olie die is afgeleid van de ELT-pyrolyse, de eigenschappen ervan niet verandert.

Blackcycle krijgt financiering van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 869625 van het Horizon 2020-onderzoeks- en innovatieprogramma. De verwerking van de rubbercompounds blijft volgens de analyse ongewijzigd. Daarom redeneert het consortium dat deze carbon black een gemakkelijke oplossing kan zijn om banden duurzamer te maken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.