Bestrijding exotische muggen wordt Rijkstaak

Bestrijding exotische muggen wordt Rijkstaak

De bestrijding van exotische muggen in Nederland, zoals de tijgermug, komt onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De uitvoering, het toezicht en handhaving komt in handen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Gebruikte banden
Eitjes van exotische muggen kunnen meekomen met de import van gebruikte banden uit tropische gebieden waar deze muggen vóórkomen. Deze muggen kunnen infectieziekten overbrengen. Nu zijn gemeenten nog verantwoordelijk voor de aanpak van deze muggen wanneer deze in Nederland worden aangetroffen. Omdat bedrijven die handelen in gebruikte banden deze banden door heel Nederland verplaatsen, is er volgens het ministerie sprake van een gemeenteoverschrijdend probleem.
Convenant niet nageleefd
In 2013 sloot de overheid al een convenant met de bandensector om ongewenste import van de muggen te voorkomen. Uit onderzoek van de NVWA bij bedrijven waar larven of muggen zijn aangetroffen, bleek echter dat niet alle preventieve maatregelen worden nageleefd. Daarom wil Schippers de afspraken nu wettelijk vastleggen en de NVWA de mogelijkheid geven om bij nalatigheid op te treden. “De kosten voor het nemen van noodzakelijke maatregelen kunnen in dat geval op de ondernemer worden verhaald.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.