België: 1 op 8 auto’s uitgerust met slechte banden

België: 1 op 8 auto’s uitgerust met slechte banden

In België is 1 op 8 auto’s uitgerust met ten minste één band die omwille van de veiligheid uit het verkeer moet. Dit laat Pneuband, de Commissie van Bandenfabrikanten van Federauto, weten naar aanleiding van het uitgevoerde Rolling Wheel onderzoek. Vandaag werden de resultaten gepresenteerd in Brussel.
Profieldiepte
Het onderzoek werd voor het 5e opeenvolgende jaar gehouden, en voor de tweede keer in de winter. De uitkomsten bevestigen de verontrustende toestand van de banden in België, zo meldt Pneuband. 565.500 voertuigen rijden in overtreding waarvan 320.000 met minstens één band waarvan de profieldiepte lager is dan 1,6 mm. Hierbij gaat het om 7,9% zomerbanden en 1,3% winterbanden. 2,7% van de auto’s is uitgerust met banden met verschillende laadindex en/of snelheidsindex op dezelfde as.
Veiligheid
12,4% of 670.000 voertuigen zijn uitgerust met ten minste één band die de veiligheid van de bestuurder en die van andere weggebruikers in gevaar brengt. 16,9% van de voertuigen uitgerust met zomerbanden rijdt met banden die uit het verkeer moeten worden gehaald. Dit is 6 keer meer dan voertuigen met winterbanden (2,5%).
Volgens Pneuband  lijkt het groeiende fenomeen van banden in slechte staat niet te verbeteren voor zomerbanden.
30% van de gemonteerde banden tijdens deze periode zijn winterbanden, 67% zijn zomerbanden en 3% zijn 4-seizoensbanden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.