Goodyear blijft bandenprijzen verhogen
Foto: Goodyear

Goodyear blijft bandenprijzen verhogen

Goodyear zal de bandenprijzen in de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika dit jaar verder verhogen om de gevolgen van de hogere kosten op te vangen. In de tweede helft van 2022 is wat dat betreft een achterstand ontstaan, meldt het bedrijf in het kwartaalbericht.

Goodyear had al verwacht dat de bandenmarkt in Europa in het laatste kwartaal van 2022 zou afzwakken maar de volumedaling is toch groter gebleken dan voorzien, zegt Chairman en CEO Richard J. Kramer. Vooral door die Europese problemen leed Goodyear in dat laatste kwartaal een verlies van 104 miljoen dollar terwijl een jaar eerder nog 553 miljoen dollar winst werd gedraaid. De omzet kwam met 5,3 miljard dollar wel 6,3 procent hoger uit. Door de doorgevoerde record-prijsverhogingen lag de opbrengst per verkochte band 17 procent hoger dan een jaar eerder.

Winterbanden

Wereldwijd verkocht Goodyear 47,2 miljoen banden, 2,9 procent minder dan in Q4 van 2021. Het volume bij banden voor nieuwe auto’s, het OEM segment, kwam wel 10,7 procent hoger uit maar bij vervangingsbanden was sprake van een daling met 6,2 procent. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika ging het in dat segment om een verlaging met 12 procent. Ook meldt Goodyear dat de vraag naar winterbanden tegenviel door de milde weersomstandigheden. In de VS draaiden zowel de OEM-markt als die voor vervangingen een stuk beter met in beide segmenten verdere groei.

Goodyear kondigde kort geleden aan 500 banen te schrappen om fors op de kosten te besparen. Uit de woorden van de ceo valt op te maken dat de ingreep vooral in Europa zal plaatsvinden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.