Continental zet duurzame stap met Greenconcept
(Foto: Continental)

Continental zet duurzame stap met Greenconcept

Continental heeft zijn nieuwe Greenconcept onthuld. De band werd op de vakbeurs IAA Mobility in München gepresenteerd en moet de bandenmakers groene banden-technologie laten zien.

Het merk geeft aan dat bij de ontwikkeling van de Greenconcept naar elk aspect van zijn productieproces is gekeken. Zowel de rauwe materialen, als het productieproces en de duurzaamheid na verkoop moesten volgens het Duitse bedrijf zo duurzaam mogelijk zijn. Daarnaast was de ambitie ook om de band lichter te maken en met 7,5 kilo is hij volgens Continental veertig procent lichter dan conventionele banden. Volgens de bandenmaker is de rolweerstand van de Greenconcept 25 procent lager dan die van een klasse A-band. Dit is de beste score voor een band in het Europese label systeem. Verder is de profielcompound van de band van 100 procent Taraxagum rubber gemaakt. Dit moet ervoor zorgen dat het profiel meerdere keren aan te brengen is.

“De Greenconcept benadrukt ons streven om tegen 2030 het meest vooruitstrevende bandenbedrijf te worden op het gebied van ecologische en sociale verantwoordelijkheid”, vertelt David O’Donnell, directeur OE fitment bij Continental, in een persbericht. “We zien dat duurzaam gewonnen grondstoffen, een lichtgewicht ontwerp en loopvlakvernieuwing de belangrijkste ingrediënten zijn om toekomstige generaties banden duurzamer te maken.”

Technologie

De bandenmaker stelt dat meer dan de helft van de gebruikte materialen in de Greenconcept gerecycled is of van hernieuwbare bronnen komt. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het rubber van paardenbloemen of silicaat dat gemaakt is van de hars van rijstschillen en plantaardige oliën. Hierdoor moet de consumptie van aardolie dalen. Verder is het Duitse merk bezig met een proef om te zien of zij natuurlijk rubber naast bandenfabrieken kunnen verbouwen. Dit zou op zijn beurt nog meer CO2-uitsoot moeten uitsparen doordat er minder transport nodig is.

Verder bestaat de Greenconcept uit teruggewonnen staal en carbon black. Daarnaast is ook polyester uit gerecyclede PET-flessen gebruikt. De zogenaamde Contiretex-technologie komt volgens Continental vanaf 2022 standaard op zijn banden. Conventionele personenautobanden bestaan uit ongeveer 400 gram polyestergaren per stuk. Dat betekent dat bij het maken van vier banden in totaal meer dan 60 gerecyclede PET-flessen zijn hergebruikt. Verder is ook Cokoon-technologie in de band verwerkt. Dit is ontwikkeld in samenwerking met Kordsa en zorgt milieuvriendelijke verlijming van textielversterkingen met rubberverbindingen.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.