Continental boekt nog net winst in moeilijk jaar
Ceo Nikolai Setzer (foto: Continental)

Continental boekt nog net winst in moeilijk jaar

Continental heeft afgelopen jaar een groepsomzet gehaald van 39,4 miljard euro. Dat was 16,7 procent meer dan in 2021. Van die omzet kwam 14 miljard van banden, ruim 18,3 miljard van automotive en 6,6 miljard van ContiTech.

Continental haalde onder de streep nog net een nettowinst van 67 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 1,4 miljard euro. Die sterke winstdaling was vooral te wijten aan 1 miljard euro aan buitengewone kosten, waaronder afschrijvingen. Verder daalde de marge van 5,5 naar 5 procent.
Het Duitse concern was in 2022 al 3,3 miljard euro kwijt aan extra kosten voor onder meer grondstoffen, energie, logistiek en lonen. Verwacht wordt dat die post door de nog altijd stijgende kosten dit jaar nog eens zal oplopen tot 1,7 miljard. Voor 2023 verwacht Continental een omzet aan banden van 14,5 tot 15,5 miljard en aan automotive van 20,5 tot 21,5 miljard. De marge zou weer moeten toenemen naar 5,5 tot 6,5 procent.

Ceo Nikolai Setzer noemt in het financiële persbericht 2022 ‘een buitengewoon uitdagend jaar in vele opzichten’. “De oorlog tegen Oekraïne dreef de prijzen voor ruwe materialen, halffabricaten, energie en logistiek op. Het is ook de reden waarom we streven naar een gecontroleerde terugtrekking van de Russische markt.’’

Continental heeft afgelopen jaar een order van meer dan 2 miljard eurp binnengehaald voor haar ‘semi-dry’ remsysteem. Dat systeem is volgens het bedrijf speciaal omdat de remmen op de achteras geen remolie nodig hebben. Verder werden voor de displayoplossingen bestellingen voor in totaal ruim 7 miljard euro geboekt.

Op het gebied van assisted en automatisch rijden is Continental een samenwerking gestart met Ambrella, een producent van chips met AI die autofabrikanten end-to-end oplossingen voor ADAS-systemen en autonoom rijden vanaf Level 2 bieden. Bij de banden richt ook het Duitse bedrijf zich op hernieuwbare en gerecyclede materialen. Onlangs is al de Conti Urban gelanceerd die voor 90 procent uit dat soort ‘grondstoffen’ bestaat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.