Bandenspanning nog steeds onderbelicht: 84 procent op verkeerde spanning
(Foto: Shutterstock)

Bandenspanning nog steeds onderbelicht: 84 procent op verkeerde spanning

84 procent van de auto’s rijdt volgens een onderzoek van studenten met een onjuiste bandenspanning. Dit bevestigt het beeld dat de campagne ‘Kies de juiste band’ nog onvoldoende heeft geleid tot bewustwording op dit gebied.

Het onderzoek is uitgevoerd door studenten van de Hogeschool Rotterdam en KU Leuven, onder begeleiding van onderzoeksbureau Great Opportunities. Als onderdeel van een afstudeeropdracht onderzochten de studenten hoe scherp Nederlandse en Belgische bestuurders op hun bandenspanning letten. Slechts 11 procent van de bestuurders bleek afgelopen maand zijn bandenspanning te hebben gecheckt. Daarentegen gaf 28 procent van de bestuurders aan nooit de bandenspanning van hun autobanden te controleren. De meerderheid van de ondervraagden, 60 procent, checkte alleen de spanning voor een grote rit, zoals voor een vakantie.

De studenten voerden het onderzoek uit op parkeerplaatsen van supermarkten, bouwmarkten en tuincentra. Dit gebeurde op negen plekken in Nederland en op zeven plekken in België. Ze checkten, met toestemming van de bestuurders, willekeurig 1.641 Nederlandse auto’s en 1.065 personenwagens in België.

Kies de Beste Band

De resultaten van het onderzoek onderstrepen de conclusie van de overheidscampagne ‘Kies de Beste Band’. Deze campagne had tot doel om bandenspanningen te verbeteren, door middel van publiekscampagnes. Voor deze campagne is de bandenspanning van ruim duizend voertuigen, in de parkeergarage van Ikea Amersfoort gemeten. In 2018 gaf een 0-meting aan dat 52 procent van de bestuurders met een band met onderspanning reden. Twee jaar later was dit percentage naar 64 procent opgelopen. Ook kwam dit onderzoek tot de conclusie dat nog 22 procent van de automobilisten rondrijd op een band met gevaarlijke onderspanning. Dat betekent dat de band in kwestie meer dan 0,5 bar aan onderspanning heeft.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.