Banden helft Belgische auto’s deugen niet

Banden helft Belgische auto’s deugen niet

46 procent van de Belgische auto’s heeft op z’n minst een probleem met de banden, ofwel één op de twee. Dit zegt Federauto, dat samen met het BIVV (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid) een actie is gestart om voor de winter aandacht te vestigen op de staat van de auto.
Hoewel de wettelijke minimumdiepte 1,6 mm bedraagt beveelt het IBVV aan om de banden al te vervangen bij een profieldiepte van 3 mm. “Vier postkaarten, zo groot of zo klein is het raakvlak van je auto met de weg”, geeft men als voorbeeld. “Meet het profiel slechts 3 mm (38% van de oorspronkelijke diepte), dan daalt het volume afgevoerd water met 76%, vermindert de grip op de weg en ontstaat er bijgevolg slipgevaar.”
De “Alles onder controle? Dan loopt alles gesmeerd!” richt zich op de vijf onderdelen remmen, banden, schokdempers, ruitenwissers en lichten. Van de 2.755.000 auto’s die in 2011 werden gekeurd, heeft ongeveer 23% een rood keuringsbewijs gekregen (verboden tot het verkeer of met beperkte geldigheid tot 15 dagen). Meer dan drie kwart van deze rode keuringbewijzen zijn afgeleverd omwille van onvoldoende wegcontact, slecht afgestelde lichten en versleten remmen. “Dit komt overeen met 785.157 defecten”, aldus BIVV.
Voor de actie “Alles onder controle? Dan loopt alles gesmeerd!” is een nieuwe website gelanceerd, is er wedstrijd via Facebook en worden er flyers verdeeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.