Australische Universiteit maakt beton van oude banden
(Foto: Mohammad Islam, RMIT)

Australische Universiteit maakt beton van oude banden

Ingenieurs van de Australische RMIT Universiteit zijn erin geslaagd om 100 procent van de conventionele toeslagstoffen in beton, zoals grind en steenslag, te vervangen door rubber van afgedankte banden. Volgens de onderzoekers voldoet het beton aan bouwvoorschriften.

Het team van RMIT zegt dat het beton niet alleen duurzaam, maar ook lichter is. Daardoor moeten ook de productie- en transportkosten aanzienlijk lager kunnen uitpakken. Eerder zijn kleine hoeveelheden rubberdeeltjes van banden al gebruikt om betonaggregaten. Daarentegen gaf dit altijd een zwak bouwmateriaal als eindproduct.

“We hebben met onze nauwkeurige gietmethode aangetoond dat we deze decennia-oude, vermeende beperking bij het gebruik van grote hoeveelheden grove rubberdeeltjes in beton kunnen overwinnen. De techniek omvat het gebruik van nieuw ontworpen gietmallen om het grove rubberaggregaat in vers beton te persen. Dat verbetert de prestaties van het bouwmateriaal”, vertelt Mohammad Islam, hoofdauteur en PhD-onderzoeker van RMIT, in een persbericht.

Afvalprobleem

Gebruikte banden in Australië mogen niet worden geëxporteerd, waardoor de onderzoekers een impuls kregen om nieuwe, lokale methoden voor recycling te ontwikkelen. De universiteit stelt ook dat er tegen 2030 jaarlijks wereldwijd ongeveer 1,2 miljard afvalbanden ontstaan. “Aangezien een groot deel van typisch beton uit grof aggregaat bestaat, kan de vervanging hiervan door gebruikt bandenrubber het verbruik van natuurlijke hulpbronnen aanzienlijk verminderen. Daarnaast helpt het ook met de grote milieu-uitdaging van wat te doen met gebruikte banden. Dit komt een reeks ontwikkelingen ten goede, waaronder goedkope huisvestingsprojecten in landelijke en afgelegen delen van Australië. Ook in andere landen over de hele wereld moet dit helpen”, voegt Jie Li, coauteur en professor aan RMIT, toe.

Het productieproces van het team is volgens Islam kosteneffectief te maken. Hiervoor is een standaard voorgegoten-beton installatie nodig.  Na succesvolle testen in de werkplaats, onderzoekt het team verder hoe het beton nog sterker te maken is. Het doel van het project is namelijk om met het beton te bouwen. Het RMIT-team dat het onderzoek heeft gedaan bestaat verder uit ook professor Yu-Fei Wu, dr. Rajeev Roychand en dr. Mohammad Saberian.

Ook in Europa vinden tal van initiatieven plaats om rubber te hergebruiken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.