Arubaanse bandenbedrijven weigeren hogere afvalverwerkingskosten
(Foto: Shutterstock)

Arubaanse bandenbedrijven weigeren hogere afvalverwerkingskosten

Sinds 22 augustus is het niet meer toegestaan om autobanden te dumpen op de stortplaats Parkietenbos, in Aruba. Daarom moeten de banden nu naar twee nieuwe bedrijven gebracht worden, maar negen bandenwinkels op het eiland zijn het er niet mee eens.

De stortplaats Parkietenbos kampte al langer met bandenbranden en daarom heeft minister Ursell Arends besloten hier iets aan te doen. In februari kregen alle band gerelateerde bedrijven op het eiland de kans om mee te denken aan een oplossing. Hierbij kwamen alleen Ecotech en Carentra naar voren om de verwerking op zich te nemen. Daarom heeft de natuur-minister besloten Parkietenbos te sluiten, terwijl alle oude banden naar deze twee bedrijven gebracht moeten worden. Verder stelt het ministerie op zijn website dat er bewustmakingscampagnes zijn opgestart om het publiek van Aruba te informeren over het nieuwe proces.

Prijsverhoging

Autobandenbedrijven betalen voor de dienst per ton 190 florin (105,52 euro) en consumenten 19 cent. In Augustus van vorig jaar was dit bedrag voor bedrijven nog 15 florin (8,33 euro). Een maand daarna ging dit omhoog naar 60 florin (33,32 euro). Negen bedrijven op Aruba stellen in een persverklaring dat een prijsverhoging van 300 procent onacceptabel is. Daarnaast willen ze de kosten niet op hun klanten verhalen.

De bedrijven Tires4Less, Jaced Wheels, Tanki Leendert Tire Repair Shop, Bon Tires en Jay’s Tireshop nemen daarom geen oude banden van klanten meer in. Klanten die binnenkomen voor een bandenwissel moeten daarom zelf naar Ecotech of Carentra gaan voor de verwerking van oude banden. “Wij blijven dit doen, totdat de overheid de tarieven heroverweegt. We zullen hierover met ze in gesprek blijven. We rekenen op het begrip van onze klanten”, stellen de negen bedrijven op Facebook.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.