Apollo Vredestein onderzoekt alternatief natuurrubber

Apollo Vredestein onderzoekt alternatief natuurrubber

Apollo Vredestein is als partner van het EU-PEARLS project betrokken bij het onderzoek naar bronnen van natuurrubber, onmisbaar voor onder meer de bandensector. Doelstelling van dit project is het vinden van een Europees alternatief voor natuurrubber van de rubberboom.
Natuurrubber wordt gewonnen uit de rubberboom, die veelal in Azië groeit. Door een stijgende vraag en een afnemend aantal aanbieders is er een groeiend tekort aan natuurrubber. Ook de gevoeligheid van de rubberboom voor ziektes is een dreiging.
Om de afhankelijkheid van de rubberboom te verkleinen, is EU-PEARLS project gestart, een samenwerking van verschillende Europese onderzoeksorganisaties en industriële partners. Het EU-PEARLS project richt zich op onderzoek naar de Russische paardenbloem en Guayule, om productie van natuurrubber in Europa mogelijk te maken. Dit moet leiden tot optimaal gebruik van de grondstof in een eindproduct, zoals banden.
Uit de eerste onderzoeken blijkt dat zowel de Russische paardenbloem als Guayule een goed alternatief is voor de rubberboom. Omdat het rubber uit de Russische paardenbloem makkelijker lijkt te extraheren zal het onderzoek zich de komende periode vooral richten op het optimaliseren van groeiontwikkeling en groeisnelheid van de Russische paardenbloem om zo de hoeveelheid te extraheren natuurrubber te vergroten.
De onderzoeksresultaten van het project worden in september 2012 tijdens het afsluitende congres van het EU-PEARLS consortium in Wageningen gepresenteerd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.