Apollo Vredestein in onderzoek naar alternatief natuurrubber

Apollo Vredestein in onderzoek naar alternatief natuurrubber

Apollo Vredestein neemt deel aan het EU-Pearls project, een onderzoek naar bronnen voor natuurrubber. Doelstelling van dit project is om een Europees alternatief te vinden voor natuurrubber van de rubberboom.
Natuurrubber, onder meer gebruikt voor de productie van banden, wordt momenteel gewonnen uit de rubberboom, veelal in Azië. Door een stijgende vraag en een afnemend aantal aanbieders is er een groeiend tekort aan natuurrubber. Daarnaast is de gevoeligheid van de rubberboom voor ziektes een extra dreiging.
Om de afhankelijkheid van de rubberboom te verkleinen hebben verschillende Europese onderzoeksorganisaties en industriële partners samen EU-Pearls opgestart. Het onderzoek richt zich op twee soorten planten, de Russische paardenbloem en Guayule, om productie van natuurrubber in Europa mogelijk te maken.
Uit de eerste onderzoeken blijkt dat zowel de Russische paardenbloem als Guayule qua eigenschappen een goed alternatief is voor de rubberboom. Guayule levert in Spanje al veel biomassa. Het rubber uit de Russische paardenbloem lijkt echter makkelijker te extraheren. In de komende periode zal het onderzoek zich dan ook vooral richten op de Russische paardenbloem.
De onderzoeksresultaten worden in september 2012 tijdens het afsluitende congres van het EU-Pearls consortium in Wageningen gepresenteerd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.