Apollo krijgt boete voor kartelvorming in India
(Foto: Shutterstock)

Apollo krijgt boete voor kartelvorming in India

Apollo en vijf andere organisaties zijn op de vingers getikt door de Competition Commission of India (CCI) voor kartelvorming.

Apollo, MRF, Ceat, JK Tyre en Birla krijgen gezamenlijk ongeveer 208 miljoen euro aan boetes. Daarnaast krijgt ook de Indiase Automotive Tyre Manufacturers Association (ATMA) een boete van 10.000 euro. In een persbericht laat de CCI weten dat de bedrijven “aan kartelvorming doen.” Dit doen ze namelijk door samen te werken om de prijzen van cross-ply/bias-banden voor de vervangingsmarkt te verhogen. Daarnaast stelt de CCI dat ook de productie en het aanbod op de markt beperkt en gecontroleerd werd. De commissie constateert verder dat de fabrikanten onderling prijsgevoelige gegevens uitwisselde via het platform van ATMA. Hierdoor konden de bedrijven gezamenlijke besluiten nemen over de prijzen van banden.

De CCI stelt ook dat ATMA realtime informatie verzamelde over de productie, binnenlandse verkoop en export. “Het delen van dergelijke gevoelige informatie maakte de coördinatie tussen de bandenfabrikanten gemakkelijker”, vervolgt het bericht. De beslissing om te beboeten volgt een eerder besluit uit 31 augustus 2018. Dit besluit was verzegeld, op aandringen van MRF. Deze bandenmaker krijgt de hoogste individuele boete van 73 miljoen euro. De op een na hoogste boete daarna is voor Apollo, dat een boete van ongeveer 49 miljoen euro moet betalen.  INR 6,22 miljard op MRF

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.