ANWB: focus bestelautobanden op stevigheid

Bij autobanden voor bestelwagens wordt meer waarde gehecht aan stevigheid, draagvermogen en levensduur dan aan goede rijeigenschappen. Dat blijkt uit de meest recente winterbandentest van de ANWB.
Winterbandentest
De ANWB testte 16 winterbanden voor personenauto’s en 15 banden voor bestelauto’s. De banden zijn getest op alle omstandigheden die op de weg voor kunnen komen, zoals onder droog en nat weer en sneeuw en ijs. Ook is gekeken naar eigenschappen als geluid, verbruik, slijtvastheid en duurzaamheid en rijden op hoge snelheid.
Slechts drie winterbanden voor bestelauto’s krijgen een voldoende, aldus de ANWB: “Geen enkele band scoort goed. Het merendeel is zelfs matig van kwaliteit. Deze banden scoren een onvoldoende op tenminste één veiligheidsonderdeel.”
Stootje
Banden van bestelauto’s hebben een focus op stevigheid, draagvermogen en levensduur, aldus de ANWB: “Banden van bestelwagens moeten immers tegen een stootje kunnen en bijvoorbeeld een onverhard bouwterrein aankunnen. Maar dit mag wat de ANWB betreft niet ten koste gaan van de veiligheid van de band.”
Een meerderheid van de banden voor personenauto’s, in de maat 185/65R15T, scoren voldoende in de winterbandentest van ANWB en drie banden scoren goed. (Foto: ANWB)

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.