ANWB: all-season banden scoren in NL voldoende

Onder Nederlandse weersomstandigheden in de winter met vooral veel regen scoren all-season banden voldoende tot goed in Nederland. Dit meldt de ANWB op basis van een all–season bandentest in de grote maat 235/55 R17.
Testeisen
De strenge testeisen die gesteld worden door de zusterclubs in de landen om ons heen aan het rijden onder winterse omstandigheden zorgen er voor dat in deze maat maximaal twee sterren van de vijf wordt gescoord. Voor de ANWB echter geen reden om het gebruik van deze banden in Nederland direct af te raden: “Ze zijn veiliger dan het hele jaar doorrijden met sets zomer- en of winterbanden. Het scheelt bovendien een wisseling van zomer- naar winterbanden.”
Alleen voor voertuigen met grotere bandenmaten en met meer vermogen kunnen all-seasonbanden tekort komen, aldus de ANWB: “Een aantal van de geteste banden zijn onder zomerse omstandigheden niet goed genoeg. Op wintersport gaan is zelfs voor alle grote maten af te raden.”
Eerdere testresultaten
Voor de kleinere bandenmaten is het een ander verhaal, zo wijzen ANWB-testresultaten van eerdere bandentesten uit. Vanaf 2014 zijn all-season banden in de kleine (175/65 R14) en twee middelgrote (195/65 R15 en 205/55 R16) maten beproefd. Veel van deze banden haalden met de strenge eisen voor winterse omstandigheden vaak wel drie sterren. All-season banden blijken beter te werken onder kleine auto’s en in kleinere bandenmaten.
All-season banden (4-seizoenen) is een type band waarbij er compromissen worden gesloten tussen voor- en nadelen van de zomer- en winterband. Of zo’n compromis tot tevredenheid stemt, beslist uiteindelijk de consument, zo besluit de ANWB. (Foto: ANWB)

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.