ACM onderzoekt tegenwerking bandenindustrie sealants

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is een onderzoek gestart naar mogelijke tegenwerking van de bandenindustrie voor het gebruik van sealants. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Onderlinge afspraken
Aanleiding van het onderzoek is volgens het AD dat ACM informatie kreeg dat bandenfabrikanten innovaties blokkeren en daar onderling afspraken over maken. Het zou gaan om de introductie van een nieuw soort sealant, dat wordt gebruikt om lekken te repareren en zorgt dat de band langer op spanning blijft waardoor slijtage wordt geminimaliseerd. Banden kunnen zo veel langer mee.
Afraden
Maar bandenproducten raden het gebruik van de nieuwe sealants af. Volgens het AD zeggen ze dat de garantie op hun banden komt te vervallen als dat advies in de wind wordt geslagen. Zo worden klanten onder druk gezet om de sealants niet te gebruiken. Ook wordt verteld dat inzamelaars van versleten banden deze niet meer willen innemen als er een sealant is gebruikt. “Er worden berichten over kapotte wielen en milieuschade rondgestuurd”, aldus het AD. “Het vermoeden is dat het negatieve standpunt van de grote producenten over sealants gezamenlijk is bepaald.”
Edwin Brinksma, branchemanager van Vaco ontkent in het AD dat er onderlinge afspraken zijn gemaakt. Een bron meldt aan het AD dat gekeken wordt of het onderzoek naar de bandenindustrie zal worden uitgebreid tot Europees niveau. Het zou gaan om omzetdalingen van 200 tot meer dan 400 miljoen euro per jaar.
Het ACM zegt in he AD de autobandenindustrie in de gaten te houden en gaar tips en signalen over dit onderwerp te ontvangen via www.acm.nl/nl/contact/tips-en-meldingen/tip-ons. (Bron: AD)

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.