82 procent boottrailers vertoont mankementen

82 procent boottrailers vertoont mankementen

82 procent van de gecontroleerde boottrailers vertoont gebreken en vormt een risico voor de verkeersveiligheid. Dit stellen keurmeesters van Bovag naar aanleiding van een inspectie na afloop van de Sneekweek.
Banden
In Friesland werden 132 aanhangwagens onder de loep genomen. De geconstateerde gebreken liepen van scheuren in banden tot een veter in plaats van een breekkabel. Slechts 24 aanhangwagens hadden geen mankementen.. Exact tien jaar eerder voerde Bovag in Sneek een soortgelijke controle uit; sindsdien lijkt de staat van onderhoud van de boottrailers verslechterd, aldus Bovag. Destijds had 61 procent verouderde banden en deze keer was dat 71 procent, oftewel 94 van de 132 aanhangers. Ook werd meermaals speling op de wiellagers geconstateerd en was het aantal met een beschadigde of ontbrekende breekkabel/ hulpkoppeling opgelopen van 23 tot 29.
APK
In tegenstelling tot buurlanden Duitsland en België kent Nederland geen APK voor aanhangwagens. Op basis van de controle van boottrailers en eerdere inspecties van onder andere paardentrailers stelt BOVAG voor om een vorm van keuringsplicht op de politieke agenda te plaatsen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.