4e Rolling Wheel onderzoek: Staat banden nog steeds slecht

4e Rolling Wheel onderzoek: Staat banden nog steeds slecht

De staat van personenautobanden in Nederland is nog steeds verontrustend. Dit meldt Vaco naar aanleiding van de resultaten van het vierde Rolling Wheel onderzoek.
Veiligheid
Uit het onderzoek van deze zomer blijkt 41% van de 1.500 onderzochte voertuigen ten minste één band met een onregelmatigheidsslijtage of een vorm van schade te hebben. Dit was tijdens het eerste Rolling Wheel onderzoek in 2012 ook al het geval. Bij 10% van de voertuigen was één of meer banden zelfs zo slecht, dat ze de veiligheid van de bestuurder en de andere weggebruikers in gevaar brengen. Dit aantal voertuigen is nu weliswaar iets verminderd, maar blijft al twee jaar steken op 9%.” En dat is nog steeds veel te hoog”, stelt Edwin Brinksma, branchemanager bij Vaco.
Bandenschades
Het percentage personenwagens dat rijdt met minimaal één band met een bepaalde schade, is na een kleine verbetering in 2013, weer terug op het oude zorgwekkende niveau van 2012, zo signaleert Vaco: 25%. Het gaat dan voornamelijk om een geschuurde zijwand doordat ergens tegenaan is gereden en om andere beschadigingen in de zijwand van de band of van het wiel. Ook vervormingen, beschadigingen als gevolg van het rijden op een lege band, beschadigingen door slechte montage en perforaties en sneeën in het loopvlak behoren tot deze schades.
 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.