20 procent automobilisten rijdt op winterbanden

20 procent automobilisten rijdt op winterbanden

Ongeveer 20% van de automobilisten rijdt op winterbanden. Dit zegt Edwin Brinksma, branchemanager van verenging Vaco. “Dat is uniek in een land waar de wet dit niet voorschrijft.” Na de winter van 2009-2010 waren er al meer dan een miljoen winterbanden verkocht en in de strenge winter van 2010-2011 gingen nog eens een half miljoen extra winterbanden over de toonbank. “Wij zien dat de leasemaatschappijen door de schadelastreductie ook winterbanden invoeren. Maar ook steeds meer particulieren kiezen voor veiligheid.”
Verzekeraars gaan wisselend om met het gebruik van de winterband, aldus woordvoerder Geertje Janssen van het Verbond van Verzekeraars. “Een aantal geeft korting bij het gebruik van winterbanden; bij anderen geldt een eventueel schadebeperkend effect via de bonus/malus.” De overheid legt nog steeds de verantwoordelijkheid voor het gebruik van winterbanden bij de weggebruiker: “Winterbanden kunnen hun nut bewijzen voor wie veel rijdt in de maanden november tot april, maar de keuze is aan de weggebruiker”, aldus het Verbond dat wel constateert dat de verhoogde kans op een ongeval in de winter niet volledig teniet wordt gedaan door winterbanden. “We horen ook wel eens dat winterbanden averechts werken en sommige bestuurders stoerder gedrag gaan vertonen op winterse wegen. En vergeet de kosten om van set te wisselen en mogelijke opslagkosten niet, dat is niet voor iedereen weggelegd.”
www.vaco.nl
www.verzekeraars.org

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. G.W.

    Het is inderdaad zo dat een verhoogde kans op een ongeval in de winter niet volledig te niet wordt gedaan door winterbanden, maar het is wel zo dat iedere automobilist zich moet aanpassen aan de weersomstandigheden die er zijn tijdens het rijden. En dat blijft juist uit.
    Voor wat betreft de kosten om de set te wisselen en op te slaan moet je dit zien dat je hiermee je eigen veiligheid en de veiligheid van de andere weggebruikers in de weegschaal legt.
    En ik denk dat dat het niet waard is. Voor die paar euro wat het kost moet je geen risico willen nemen. In de meeste gevallen is je eigen risico bij de verzekering hoger dan de wisselkosten van de winterbanden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.