Meer gebruikte autobanden ingezameld
In het eerste kwartaal van dit jaar zijn in ons land 2,45 miljoen gebruikte autobanden ingezameld. Dat waren er 2 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal ingezamelde autobanden uit de vervangingsmarkt lag ook ruim vijf procent hoger dan het gemiddelde inzamelaantal van het eerste kwartaal in de afgelopen vijf jaar.
Dat meldt RecyBEM in persbericht. De inzameling van de autobanden onder de RecyBEM-regeling in het eerste kwartaal van 2023 betekent ook een enorme besparing van grondstoffen en CO₂-uitstoot, aldus de organisatie. Daarbij gaat het om 9.520 ton rubber, 1.760 ton staal, 49 ton textiel en verder 20.825 ton CO₂. RecyBEM berekent die ecologische besparing met Ecotest.
“Uitgangspunt voor RecyBEM als uitvoeringsorganisatie van het Besluit beheer autobanden blijft dat we voor iedere verkochte autoband in Nederland een gebruikte autoband inzamelen en zo duurzaam mogelijk hergebruiken en herverwerken”, zegt Joost Kester, directeur van RecyBEM. “We willen samen met de branche en de overheid voorkomen dat er zwerfafval van gebruikte banden ontstaat. Daarom is ons doel om 100 procent marktdekking met ‘1 x oud voor 1 x nieuw’ realiseren. In dit eerste kwartaal hebben we meer banden ingezameld dan in ieder ander eerste kwartaal in voorgaande jaren.’’
Hij concludeert dat als gevolg van de economische stagnatie, het inzamelaantal zal teruglopen aangezien RecyBEM bij iedere marktplaatsing van een band een gebruikte band die daarbij vrijkomt kosteloos inzamelt. “Op dit moment zien we die afname nog niet terug in onze inzamelaantallen. De marktdekking is 118 procent wat betekent dat we bij marktplaatsing van 100 banden, 118 banden hebben ingezameld“, aldus Kester.