Duitse recycling mist zeker 87.000 ton banden
Hoewel het recyclen van gebruikte banden ook in Duitsland onverminderd doorgaat, zijn vorig jaar alleen al toch zeker 87 duizend ton banden met onbekende bestemming verdwenen. Dat stelt het Wirtschafsverband der Deutschen Kautschukindustrie (WDK), het economisch instituut voor de Duitse rubberindustrie.
‘’Het vermoeden bestaat dat deze banden naar niet-EU landen geëxporteerd worden om daar verbrand of op een niet milieuvriendelijke manier vernietigd worden’’, waarschuwt het verbond. ‘’De kringloopeconomie bij gebruikte banden is een goed voorbeeld van een functionerende recycling. Om dat zo te houden, is ze op betrouwbare marktstatistieken aangewezen’’, zegt technisch manager Stephan Rau.
Het WDK houdt al bijna 25 jaar de herkomst van gebruikte banden bij en trekt daaruit belangrijke conclusies.
Bevestiging
De nieuwste statistieken bevestigen volgens hem de trend dat toch veel banden uit het systeem verdwijnen. ‘’We hebben een belangrijke hoeveelheid banden van 87 duizend ton vastgesteld waarvan onduidelijk is waar die zich bevinden. Die hoeveelheid is niet met officiële statistieken of terugmeldingen van eindverbruikers in overeenstemming te brengen.’’ Hij schat op basis van die gegevens dat het werkelijke aantal ‘verdwenen’ oude banden eerder rond de 100 duizend ton zal liggen.
Het WDK vraagt de wetgever al jaren om een op aantallen gebaseerde en transparante vastlegging van de stroom gebruikte banden. ‘’Oude banden zouden alleen via gecertificeerde eindverbruikers ingezameld en naar gebruiksdoel voorgesorteerd moeten worden. Op die manier kunnen we zeker zijn dat de karkassen voor reparatie of profielvernieuwing aangewend kunnen worden of als ruwe materialen naar de milieuverantwoorde stoffelijke of chemische recycling worden gebracht.’’