Dit is wat je moet weten over de banden van je scooter [Partnerbijdrage]
Als je een scooter hebt, is het belangrijk dat je er veilig mee op pad kunt en jezelf en anderen niet in gevaar brengt. Niet alleen de remmen, de lichten en de motor zijn belangrijk voor een veilige en comfortabele rit, maar ook de banden. We vertellen je alles wat je moet weten over de banden van je scooter.
De juiste maat banden
Door te rijden slijten de banden van je scooter. Slijtage van de banden herken je aan scheuren in het profiel van de band of als er nauwelijks geen profiel meer over is. Scooterbanden gaan gemiddeld vijf jaar mee. Aan de binnenkant van de band staat een ‘Date of transportation’ (DOT)-code, waarop je kunt aflezen hoe oud de band is.
In de regel moet je het rubberen deel van de wielen na gemiddeld 5000 km vervangen. Maar houd je er een sportieve rijstijl op na, dan kan dit al eerder nodig zijn.
Elke scooter heeft een andere maat banden. Je kunt de maat van de banden makkelijk aflezen. Aan de zijkant van de band staat een reeks cijfers. Het eerste getal ligt tussen de 80 en 160, dit is de breedte van de band. Het tweede getal ligt tussen de 40 en 100 en geeft de hoogte van de band aan. Het derde getal is de maat van de velgen in inches en ligt tussen de 10 en 15 inch.
Door deze drie getallen van links naar rechts te lezen, weet je welke maat band je voor jouw scooter nodig hebt.
De bandenspanning controleren
Het is belangrijk om regelmatig de bandenspanning te controleren. Door een te lage bandenspanning hebben de banden minder grip op de weg en loop je meer risico op slip- en valpartijen en ongelukken. Ook verbruikt je scooter meer brandstof en slijten de banden sneller. Bij een te hoge bandenspanning kunnen de banden eerder lek gaan.
Wil je een lekke band vergoed krijgen? Dan kun je het beste een Allrisk scooterverzekering afsluiten. Met deze verzekering ben je verzekerd tegen nagenoeg alle schade aan je scooter, ook tegen schade die je zelf veroorzaakt.
De banden oppompen
Als de banden zacht worden, kun je ze het beste oppompen met een fietspomp met een manometer (drukmeter). Zo kun je nauwkeurig de druk van de bandenspanning meten.
Voor de voorbanden is de juiste bandenspanning gemiddeld 2.1 bar.
Omdat het meeste gewicht op de achterbanden komt, is het verstandig deze op te pompen tot 2.4 of 2.5 bar zijn. Als je regelmatig iemand achterop neemt, kun je voor de achterband beter een nog hogere bandenspanning aanhouden.
Waak wel voor een te hoge bandenspanning. Dit zorgt namelijk voor minder vering in de band en een verminderd rijcomfort. Een te hoge bandenspanning kan een canvasbreuk veroorzaken, waarbij de binnenband lek wordt gestoten tegen de buitenband.
Zomer- en winterbanden
Net als voor auto’s, zijn er voor scooters winterbanden. Het grootste gedeelte van het jaar kun je gewoon op zomerbanden blijven rijden. Maar als het herfst of winter wordt en de wegen glad worden, is het handig om in een set winterbanden te investeren.
Winterbanden hebben zachter rubber dan zomerbanden. Hierdoor blijven ze soepeler bij lage temperaturen en heb je meer grip op de weg. Doordat het profiel van winterbanden dikker is dan dat van zomerbanden, stoten ze water, modder en sneeuw beter en sneller af. Hierdoor gaan de banden niet slippen en voorkom je valpartijen.
Veilig op weg
Nu jij alles weet over de banden van je scooter, kun je zelfverzekerd op pad. Vergeet niet om een bromfietsverzekering af te sluiten, om je bromfiets of scooter te verzekeren tegen schade en diefstal. We wensen je veel en veilig rijplezier.
[Dit is een bijdrage van een van onze partners en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Bandenportaal. Ook een partnerbijdrage plaatsen? Neem contact met ons op: leonore@mobilitymedia.nl]