Deense investeerders steken miljoenen euro’s in bandenfabriek Delfzijl

V.l.n.r: Henk Emmens, Gedeputeerde van, voor en in de provincie Groningen, Allen Timpany, Ceo Circtec, Adam Burks, Global coo, middle distillates, heavy distillates and marine bij BP, John Loudermilk, ceo, Birla Carbon en Robert Harper, medeoprichter en deputy ceo

Het Britse bandenrecyclebedrijf Circtec, die een bandenfabriek in het Groningse Delfzijl bouwt, krijgt een geldinjectie van rederij Maersk en het Deense investeringsfonds Novo Holdings. Dat meldt Circtec in een persbericht. De Deense kapitaalinjectie is in totaal 75 miljoen euro.

Zo levert de eerste financieringsronde Circtec 150 miljoen euro op. Daarin is een Nederlandse overheidssubsidie van ruim 20 miljoen euro verwerkt. “Met deze nieuwe investeringsronde kunnen we onze duurzaamheidsdoelen opschalen”, zegt Allen Timpany, ceo van Cirtec.

Samen met onder andere gedeputeerde Henk Emmens en mede-oprichter Robert Harper gaf Timpany het startschot voor de bouw van de fabriek op de locatie. De bouw verloopt in twee fasen. De totale investering bedraagt 285 miljoen euro. Anders Spohr, senior partner Bioindustrial Investments bij Novo Holdings: “Circtec is de wereldleider in pyrolyse van afgedankte banden. Dankzij de technologie bevindt het bedrijf zich op een snelle groeikoers die nu verder zal worden versneld.”

Chetan Mehta, head of growth equity bij A.P. Moller Holding (Maersk), voegt daaraan toe. “De algehele groene transitie van onze samenlevingen zal de komende jaren en decennia triljoenen dollars aan investeringen vereisen. Kapitaal op deze schaal kan alleen worden geactiveerd als de rendementen voor investeerders in verhouding staan tot de genomen risico’s.”

Nederland

Nederlandse instanties ‘verwelkomen’ de bouw van de fabriek. Hilde van der Meer, Commissaris van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), zegt: “De opgehaalde financiering stelt Circtec in staat de bouw van de nieuwe fabriek in Delfzijl te starten. Die fabriek biedt een oplossing voor de productie van circulaire chemische producten uit bandenafval. Als NFIA verwelkomen wij dit soort duurzame oplossingen voor de toekomst die de Nederlandse circulaire economie versterken. De plannen van Circtec betekenen een belangrijke langetermijnverbintenis aan de lokale regio Delfzijl en Chemport.”

Volgens Van der Meer levert dat ‘waardevolle banen en innovatieve kansen’ op.

Onderwerpen:

Auteur: Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive, Autoschade- en Bandenportaal en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.