Audi waarschuwt voor gladde wegen

Audi waarschuwt voor gladde wegen

Audi heeft een nieuw systeem in gebruik genomen dat de bestuurder waarschuwt voor gladde wegen. De zogeheten car-to-X-service schat de mate aan grip in op basis van de wielslip.
Intelligent
Met het nieuwe systeem zet Audi een volgende stap naar veiligere en intelligentere mobiliteit. De car-to-X-service maakt gebruik van een car-to-cloud toepassing, gebaseerd op een nieuwe procedure voor het inschatten van de mate aan grip op basis van de wielslip. De technologie maakt gebruik van zwermgegevens en kan minieme veranderingen in de wrijvingscoëfficiënt van het wegdek detecteren, de gegevens uploaden naar de cloud en achteropkomende bestuurders bijna in realtime waarschuwen voor bijvoorbeeld ijs op de weg.
Zwermgegevens
Audi maakte al sinds 2017 gebruik van car-to-X service ‘local hazard alerts’, waarbij Audi-modellen elkaar waarschuwen voor ongelukken, pechgevallen, files, ijzel of een beperkt zicht. Dit systeem is nu verbeterd met zwermgegevens die de waarschuwing nog sneller en preciezer maakt. Hierdoor kan het nu de wrijvingscoëfficiënt tussen de banden en het wegdek inschatten op basis van de mate aan wielslip. De vergaarde data worden verwerkt tot waarschuwingsinformatie en via cde clujd verspreid naar auto’s in het betreffende gebied.
Met behulp van actuele wrijvingscoëfficiëntkaarten op basis van deze datapool kunnen gemeenten hun sneeuwruimdienst in real time optimaliseren, en ook de milieu-impact verminderen door minder strooizout te gebruiken. (Foto: Audi)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.