- Banden portaal - https://www.bandenportaal.nl -

Aantal klanten neemt verder af door Corona

De impact van het coronavirus op de bedrijfsvoering van Vaco-leden neemt nog steeds verder toe, en ook met flinke stappen. Dit blijkt uit de resultaten van de 14e Vaco Coronamonitor (3-10 februari 2021).

Minder werk
Volgens Vaco meldt nu 70% van de respondenten minder klanten te hebben, 6% meer dan bij de vorige Coronamonitor. 66% meldt minder werk in de werkplaats te hebben en 53% dat de orderportefeuille minder is gevuld. Verder rapporteert 24% van de deelnemers verzuim vanwege personeel dat in quarantaine is.

Afloop
Verder blijkt dat 78% vertrouwen heeft in een bedrijfsmatig goede afloop van de coronacrisis, het laagste niveau sinds de eerste Coronamonitor van 25 -31 maart 2020. Het winterweer heeft dan wel voor tijdelijke drukte gezorgd bij bandenbedrijven, maar de extra verkopen en werkplaatsactiviteiten wegen niet op tegen de gevolgen van de coronacrisis en de lockdown, die ervoor zorgen dat veel auto’s niet of nauwelijks gebruikt worden. Volgens Vaco was het vertrouwen zonder deze aanvullende omzet door het winterweer dan ook aanzienlijk lager uitgevallen. Eén op de elf respondenten (9%) verwacht afscheid te moeten nemen van medewerkers in vaste dienst. Dat was eerder 6%.

De trend van een afnemend vertrouwen en een toenemende corona-impact zet zich voort in de toenemende aanspraak op steunmaatregelen, maar volgens Vaco twijfelen meer Vaco-leden of de maatregelen hen voldoende financiële steun zullen bieden. Het gemiddeld geschatte omzetverlies van de leden, veroorzaakt door de coronacrisis, bedraagt nu 21% (+ 2 procentpunten).