Impact coronacrisis neemt verder toe

Impact coronacrisis neemt verder toe

De impact van het coronavirus op de bedrijfsvoering die Vaco-leden ervaren, blijft maar stijgen. Het vertrouwen in een bedrijfsmatig goede afloop neemt dan ook af. Dit meldt Vaco op basis van de zojuist verschenen 12e Vaco Coronamonitor.
Impact top 3
Sinds de achtste Coronamonitor (5 – 12 augustus) is de impact-top drie met circa 20% per impact toegenomen. De bedrijven ervaren als grootste impact ‘Minder klanten’, gevolgd door ‘Minder werk in de werkplaats’ en een minder gevulde orderportefeuille. Volgens Vaco wordt deze periode normaal gesproken gekenmerkt door drukke Bandenwisselweken: “De seizoens-bandenwissels komen echter traag op gang.” De oorzaken zijn vooral corona-gerelateerd, zoals thuiswerken, minder afgelegde kilometers en minder winterportvakanties.
Afloop
Het percentage respondenten dat (veel) vertrouwen heeft in een bedrijfsmatig goede afloop van de coronacrisis is gedaald naar 81%. Meer leden (13%) verwachten afscheid te moeten nemen van medewerkers en de groep die vreest te moeten inkrimpen, neemt naar verwachting vooral afscheid van medewerkers met een vast contract. Bij deze leden is de flexibele schil al volledig afgebouwd. Leden geven tevens aan dat ze overwegen om afscheid te nemen van leerlingen (BBL of BOL).
Het geschatte omzetverlies van de leden, veroorzaakt door de coronacrisis, bedraagt nu 21%. Eén op de vijf (21%) respondenten geeft aan in het komende jaar nieuwe activiteiten te willen ontplooien, voornamelijk automotive gerelateerd zoals bijvoorbeeld ADAS-kalibratie en landbouwbanden-service.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.