EU noemt natuurrubber als kritische grondstof

EU noemt natuurrubber als kritische grondstof

De EU noemt natuurrubber als kritische grondstof voor de Europese banden- en rubberindustrie en als belangrijke factor voor verschillende industrieën, met name de automobielindustrie. Dit laat de Europese belangenvereniging ETRMA weten.
Economisch belang
Volgens de EU is natuurrubber een factor waarmee het economisch belang en de noodzaak van diversificatie van het aanbod opnieuw worden bevestigd. Volgens ETRMA absorbeert de bandenindustrie ongeveer 76% van al het natuurlijke rubber dat wereldwijd wordt geproduceerd. Tegenwoordig is er geen vervanging voor natuurlijk rubber van hevea-bomen dat in alle huidige toepassingen zou kunnen worden gebruikt.
Kritische grondstoffen
De lijst van kritieke grondstoffen bevestigt opnieuw de prioriteitsstatus van natuurrubber in het EU-beleid en het belang van een eerlijke en duurzame levering van natuurlijk rubber voor de Europese industrie. Het biedt ook verdere ondersteuning voor lopend industrieel onderzoek naar alternatieve bronnen van natuurlijk rubber.
Volgens ETRMA is Europa voor de productie en verwerking van natuurrubber volledig afhankelijk is van import, voornamelijk uit Zuidoost-Azië. Daarom wil de belangenorganisatie de levering van natuurrubber in het kader van het European Innovation Partnership on Raw Materials de levering van natuurlijk rubber diversifiëren: de afhankelijkheid van Zuidoost-Azië verminderen en het onderzoek naar alternatieve bronnen uitbreiden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.