Bandenpompen bij tankstations niet altijd betrouwbaar

Bandenpompen bij tankstations niet altijd betrouwbaar

Het oppompen van banden bij een tankstation levert vaak niet de gewenste bandenspanning op. Dit blijkt uit een praktijkmeting onder 92 gebruikers van gangbare pompen bij tankstations door CE Delft.
Minder bandenspanning
Volgens het onderzoeks- en adviesbureau bzou ij het oppompen van een autoband de bandenspanning gemiddeld maar tot de helft van de gewenste spanning zijn toegenomen. Bovendien zou in ruim een derde van de gevallen de bandenspanning van minimaal 1 van de band onbedoeld afnemen. Ook blijkt volgens CE Delft dat gebruikers correctiefactoren voor winterbanden, warme banden en buitentemperatuur niet kennen of niet toepassen. Verder zou de pompinstallatie soms een foutmelding geven met hetzelfde signaal dat klinkt wanneer de band op spanning is. Hierdoor stoppen gebruikers ten onrechte met pompen. Bij nagenoeg alle luchtpompen waar de praktijkmeting is gedaan was voorlichting met een instructiesticker aanwezig vanuit de gedragscampagne ‘Kies de Beste Band’.
CO2-reductie
CE Delft concludeert dat wanneer de pomp beter zou worden gebruikt, dit kan leiden tot een CO2-reductie van maximaal 0,28 Mton CO2 per jaar op landelijk niveau en een brandstofkostenbesparing van 190 miljoen euro per jaar: “Het Klimaatakkoord wil dat in 2030 50% meer mensen met de juiste bandenspanning rijden om zo CO2 te reduceren.” (Bron: CE Delft)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.