ILT-Inspectie controleert verkopers voertuigverlichting

ILT-Inspectie controleert verkopers voertuigverlichting

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat dit najaar verkopers van voertuigverlichting controleren. Bovag meldt dat de inspectie dit heeft laten weten.
E-merk
Reden is dat uit onderzoek van ILT is gebleken dat er veel koplampen, achterlichten etc. worden verkocht zonder het verplichte E-merk. “Dit betekent dat deze niet zijn getest volgens de vereiste normen”, aldus Bovag.
Alle lampen aan de buitenkant van een voertuig moeten over een E-merk beschikken. De fabrikant van de lamp moet aangeven waarvoor de lampen bedoeld zijn en is verantwoordelijk voor het aanvragen van een E-merk. Verkopers mogen geen voertuigverlichting zonder E-merk verkopen als deze is bedoeld voor voertuigen op de openbare weg. Automobilisten zijn verantwoordelijk voor het gebruik van goedgekeurde lampen in hun voertuig, maar ILT gaat tevens controleren en handhaven bij verkopers.
Onderzoek
Het ILT-onderzoek richtte zich op de verkoop van voertuigverlichting en specifiek op autolampen met een halogeenvoet (koplamp) of een bajonetvoet (bijvoorbeeld knipperlicht). Het E-merk moet door de fabrikant worden aangevraagd en wordt in Nederland door de RDW verleend. Hiervoor keurt de RDW de lamp en voert tests uit op het gebied van kortsluiting, levensduur en overbelasting. (Bron: Bovag)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.