FNV: looneis van 5% voor nieuwe cao

FNV: looneis van 5% voor nieuwe cao

Voor de nieuwe cao voor de banden- en wielenbranche legt FNV Metaal een looneis neer van 5%. Dit laat de vakbond weten. De huidige cao Banden en Wielen is verlopen op 1 maart 2019.
Vast contract
De vraag naar goed geschoolde mensen neemt fors toe en het aantal medewerkers in de branche is gestegen van 6.500 naar 7.000. De vakbond vindt dat all dat structurele werk moet worden gedaan door mensen met een vast contract: “Dus is het FNV-voorstel om uitzendkrachten na 9 maanden een vaste functie te geven. Ook moeten lonen gebaseerd zijn op ervaring, niet op leeftijd.” FNV Metaal pleit ook voor afschaffing van de jeugdlonen. Op 25 februari hebben de vakbonden hun eisen gedeeld met de werkgevers in een eerste onderhandelingsronde voor de nieuwe cao.
Overwerk
Ook wil de FNV Metaal dat overwerk structureel wordt teruggedrongen om werkdruk tegen te gaan en voor een betere balans tussen werk en privé. Daarom wil de vakbond een hogere overwerktoeslag in tijd of geld voor alle werknemers, ook voor leidinggevenden.
Murat Sekercan, bestuurder FNV Metaal: ‘Werknemers willen vooral minder werkdruk, meer invloed en zeggenschap over eigen werktijden en roosters. En natuurlijk een eerlijke loonsverhoging van 5%. Daarom hebben we al deze onderwerpen meegenomen in het eisenpakket voor de nieuwe cao.’

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.