Banden bestelauto’s slecht uit test

Banden bestelauto’s slecht uit test

Een meerderheid van de bestelautobanden komt slecht uit de zomerbandentest van de ANWB. Niet één band scoort goed, zo laat de automobilistenorganisatie weten.
Zorgen
Slechts vijf van de zestien geteste banden in de maat 215/65 R 16 C halen een voldoende. Van de overige elf banden presteren er twee matig en negen zelfs slecht. De ANWB maakt zich zorgen, zeker nu het aantal busjes in woonwijken toeneemt en er bijna één miljoen bestelbusjes in Nederland rondrijden.
Nat wegdek
Een groot deel van de geteste banden presteert met name slecht op het gebied van veiligheid op nat wegdek (remweg, wegligging, zijdelingse grip). Het lijkt er sterk op dat bestelautobanden geoptimaliseerd zijn voor veel draagvermogen, lange levensduur en laag brandstofverbruik, waardoor dit ten koste gaat van de verkeersveiligheid. De beste band haalde bij een noodstop vanaf 80 km per uur een remweg van 43 meter (ruim voldoende). De slechtste band uit de test komt op 54 meter (zeer slecht). Een goede band kan een remweg van 38 meter halen. Daarnaast zijn wegligging en grip in bochten bij de meeste banden onder de maat. (Foto: ANWB)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.