Convenant tegen invoer uitheemse muggen verlengd

Convenant tegen invoer uitheemse muggen verlengd

Het convenant uit 2015 om de invoer van uitheemse muggen bij bandenbedrijven tegen te gaan – met een looptijd van een jaar – is met een jaar verlengd. Dit meldt Vaco.

Naleven
Volgens Vaco heeft de overheid vastgesteld dat de betrokken bedrijven het convenant in hoge mate naleven. Daarom hebben de betrokken partijen en het ministerie van VWS opnieuw een convenant ondertekend voor het komende jaar. Branchemanager Edwin Brinksma bevestigt dat het convenant zijn vruchten afwerpt: “De aantallen muggen vertonen een dalende lijn. Jaren geleden was er nog sprake van grote aantallen uitheemse muggen, dit jaar zijn het er nog maar zeven.”

Bandenbedrijven
Het nieuwe convenant heeft niet meer betrekking op één soort invasieve uitheemse mug (de tijgermug), aldus Vaco: “Maar op zes soorten, waaronder de Aziatische bosmug en de gelekoortsmug (ingegeven door de de wereldwijde opkomst van het zikavirus). In 2015 zijn er bij bandenbedrijven 11 tijgermuggen gesignaleerd tegen 74 in 2013. Het aantal gesignaleerde bosmuggen is met één exemplaar gelijk gebleven. Het aantal locaties waar uitheemse muggen zijn gesignaleerd is teruggelopen van 8 in 2013 tot 6 vorig jaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.