Goodyear onderzoekt verkeersveiligheid

Goodyear onderzoekt verkeersveiligheid

Goodyear persoonijkheidVerschillende persoonlijkheden hebben invloed op de verkeersveiligheid op de wegen. Dit blijkt uit onderzoek van Goodyear en LSE London School of Economics and Political Science).
Gevoelens
Een langdurig onderzoek naar de sociale psychologie van verkeersveiligheid, uitgevoerd door de LSE en Goodyear, heeft meerdere soorten reacties geïdentificeerd van mensen wanneer zij in aanraking komen met andere verkeersdeelnemers. De uitkomst is gebaseerd op de manier waarop zij omgaan met hun eigen gevoelens en hun onzekerheid, en met het gedrag van andere weggebruikers.
Persoonlijkheden
Door groepsdiscussies en diepte-interviews met Europese automobilisten hebben de onderzoekers zeven persoonlijkheden gedefinieerd: de Leerkracht (andere rijders moeten weten wat ze verkeerd hebben gedaan), de Betweter (denkt omringd te zijn door incompetente nietsnutten), het competitiebeest (moet alle andere rijders aftroeven), de Straffer (wil andere rijders afstraffen voor een mogelijk wangedrag), de Filosoof (accepteert gemakkelijk wangedrag en probeert dat rationeel uit te leggen), de Ontwijker (behandelt andere zich misdragende weggebruikers onpersoonlijk) en de Ontsnapper (luistert naar muziek of voert gesprekken via de telefoon om zichzelf af te schermen).
Deze ‘persoonlijkheden’ komen naar boven wanneer ze in aanraking komen met andere weggebruikers, aldus de onderzoekers. Met het onderzoek proberen LSE en Goodyear te bepalen hoe bestuurders elkaars gedrag beïnvloeden op de openbare weg.
Het tweede deel van het project is een pan-Europese studie in 15 landen. De resultaten en analyses van het in Europa uitgevoerde onderzoek, worden in oktober verwacht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.