18% slijtstoffen autobanden komt in watermilieu

18% slijtstoffen autobanden komt in watermilieu

Ongeveer 18% van de deeltjes die van autobanden slijten komt in het watermilieu terecht. Dit blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse wetenschappelijk adviesbureau Cardno Chemrisk en Kennisinstituut Deltares in Delft.
Slijtstage
Het onderzoek moet helpen om de verontreinigingen te verminderen. Hiervoor onderzocht het onderzoeksbureau wat er met het afgesleten rubber van autobanden op de weg gebeurt en hoeweel deeltjes er in het milieu terecht komen. Het onderzoek werd uitgevoerd in twee proefgebieden: de Seine in Frankrijk en de Schelde in Frankrijk en België.
Van de 18% die in het watermilieu terecht komt zakt ongeveer 90% dieper in de bodem naar het zoetwatermilieu. “Ongeveer 2% wordt met het water meegevoerd en komt uiteindelijk mogelijk in zee terecht”, aldus de onderzoekers.
Bodem
Volgens Deltares is het voor het eerst dat er is onderzocht waar de slijtstof van autobanden terecht komt, waarbij niet alleen rekening is gehouden met de verplaatsing in het water, maar ook naar de bodem en de waterbodem. Met het onderzoek van Cardno Chemrisk en Deltares is er nu meer zicht op de hoeveelheid slijtstof van banden en wegen. Zichtbaar is nu waar dit achterblijft en welk deel uiteindelijk in het water verder wordt getransporteerd.
De resultaten moeten het TRWP-platform helpen aan meer kennis over ontstaan en transport van slijtagedeeltjes in het milieu om verontreiniging te verminder. Deelnemers in het platform zijn onder meer de Europese Commissie, nationale overheden, wegbeheerders en waterbeheerders. (Bron: Deltares)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.