Vaco dringt aan op juiste bandencontrole in APK

Vaco dringt aan op juiste bandencontrole in APK

De Nederlandse APK-wetgeving is niet conform de Europese APK-Richtlijn. Daarom wil Vaco invoering van de binnen Europa afgesproken, uitgebreidere controle van banden.
Petitie
Vaco vroeg de Tweede Kamer vandaag met een petitie om de Europese wetgeving te respecteren. Binnen de huidige APK wordt niet op de banden gecontroleerd, een slechte zaak voor de verkeersveiligheid. Volgens het regeerakkoord moet het aantal slachtoffers in het verkeer omlaag, aldus Vaco: “Autobanden zijn in de eerste plaats een veiligheidsproduct. Dat vraagt om een gedegen controle tijdens de APK. De Europese Unie heeft dat erkend met de huidige Europese ‘APK-Richtlijn’, waarin banden de aandacht krijgen die ze verdienen.” VACO roept de politiek op om de APK-regelgeving op dit punt aan te passen, in overeenstemming met de Europese regelgeving.
Sanctie: APK-afkeur
Europa’ schrijft voor dat banden gecontroleerd moeten worden op de belastingindex, het snelheidssymbool en de E-keur. Banden die niet voldoen, tasten de verkeersveiligheid aan en moeten volgens de Europese regels tot APK-afkeur leiden. In tegenstelling tot andere Europese landen, heeft Nederland deze controlepunten niet overgenomen in de APK-wetgeving.

Dit bericht heeft één reactie

  1. dijkgarage

    En wat betreft leeftijd?
    Ik zie banden voorbij komen van 15 jaar en ouder.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.