Half miljoen auto’s op winterbanden in bloedhitte

Half miljoen auto’s op winterbanden in bloedhitte

Circa 500.000 personenauto’s zijn ondanks de tropische temperaturen van deze zomer nog steeds met winterbanden uitgerust. Dit concludeert Bovag na een steekproef op meerdere locaties in Nederland.
Gevaarlijk
In Zwolle, Roermond en Utrecht controleerde Bovag de afgelopen dagen 994 auto’s. Bij 57 auto’s werden nog steeds winterbanden aangetroffen, ofwel 5,73 procent. Dat betekent dat bij een totaal wagenpark van ruim 8,6 miljoen personenauto’s in Nederland circa 500.000 daarvan in de extreme hitte met winterbanden zijn uitgerust. “Bij hoge temperaturen -en al helemaal bij tropische omstandigheden zoals deze zomer- kunnen winterbanden regelrecht levensgevaarlijk zijn”, aldus Bovag. “Het zachte rubber zorgt voor minder grip en een langere remweg dan met zomerbanden. Daarnaast slijten de banden extra snel, produceert het zachte rubber bij tropisch weer meer lawaai en is het brandstofverbruik hoger.”
Bandenwissel
De afgelopen jaren is in de winter steevast zo’n 35 procent van het totale wagenpark uitgerust met winterbanden. Deze steekproef toont aan dat 1 op de 6 na de winter niet wordt gewisseld naar zomerbanden. Het gaat hierbij om een bont gezelschap met dure, goedkope, jonge en oude auto’s.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.