UT en Continental werken samen aan recycling autobanden

UT en Continental werken samen aan recycling autobanden

Universiteit Twente werkt samen met Continental Reifen Deutschland aam een nieuw proces voor de recycling van autobanden. Dit meldt de Universiteit van Twente.
Devulkanisatie
Het gaat om het zogeheten pyrolyseproces, een snel proces waarmee gebruikte autobanden bij hoge temperatuur binnen enkele seconden kunnen worden ontleed. Het pyrolyseproces is een continuproces van devulkanisatie. Dit levert waardevolle materialen en vloeistoffen op voor de productie van nieuwe banden. Twee studenten van de UT zijn betrokken bij dit project. Deze samenwerking van energietechnologie en materiaaltechnologie levert een nieuwe doorbraak, aldus de UT: “Dit proces heeft minder impact op het klimaat dan de productie van autobanden op basis van volledig nieuwe materialen.”
Recycling
Volgens de Universiteit van Twente worden er elk jaar wereldwijd meer dan 1 miljard banden vervangen. Deze banden bevatten samen 4,4 miljoen ton waardevolle producten zoals roet, metalen, brandstoffen en chemicaliën. “De succesvolle ontwikkeling op het gebied van recyclen betekent dat het nieuwe pyrolysis proces bijdraagt aan een hoger percentage van gerecyclede banden en andere rubber materialen”, aldus dr. Wilma Dierkes van het Elastomer Technology & Engineering department.
Naast het recyclen van banden is het pyrolysis proces ook geschikt voor het omzetten van andere afvalstromen in waardevolle materialen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.