Ook wegdekken krijgen een label

Ook wegdekken krijgen een label

De provincie Gelderland, Strukton Civiel, Apollo Vredestein en de Universiteit Twente hebben een concept bedacht om de kwaliteit en duurzaamheid van een wegdek te categoriseren: wegdeklabelling. Dit initiatief is een vervolg op het project Stil Veilig Wegverkeer. De A348 in Gelderland bijt de spits af.
Bandenlabel
Het wegdeklabel is te vergelijken met de al bestaande labels voor witgoed en banden. Het label geeft duidelijkheid aan alle betrokken partijen bij het aanleggen van wegen. Labelling van wegdekken is een categorisering (van A tot G) van huidige en toekomstige eisen voor wegdekken. Wegen moeten veilig, bereikbaar, duurzaam en economisch zijn. Tijdens het aanleggen en gebruik van wegen dient met de leefbaarheid van omwonenden en met het milieu zoveel mogelijk rekening te worden gehouden.
Afstemming
De wegdeklabelling moet leiden tot een betere afstemming tussen wegdek en band met tot gevolg minder ongevallen, minder geluidsschermen, brandstofbesparing, CO?-reductie en een betere besteding van belastinggeld.
De auto-industrie en bandenfabrikanten volgen het initiatief nauwgezet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.