Bandenbranche onderzoekt veiligheid grasvelden met granulaat

Bandenbranche onderzoekt veiligheid grasvelden met granulaat

recybemVereniging Band en Milieu en Vaco zullen binnenkort van start gaan met een grootschalig onderzoek naar de gezondheid van sporters op sportvelden met SBR-granulaat. Aanleiding is een een uitzending van Zembla waarin werd gesteld dat kunstgrasvelden met rubbergranulaat gevaarlijk zouden zijn voor de gezondheid van sporters.

Checken op granulaat
Ook lanceert de bandenbranche een website waarop gemeenten en sportbesturen kunnen checken of hun velden met SBR-granulaat zijn ingestrooid. Consumenten kunnen daar ook terecht voor meer informatie. “Wij merken dat er grote behoefte is aan informatie en dat clubs willen weten wat ze hebben liggen”, aldus Kees van Oostenrijk. Bestuurslid van Vereniging Band en Milieu. Bij onzekerheid zullen in samenwerking met deskundigen monsters van het granulaat worden genomen voor controle.

Sporters onderzoeken
Daarnaast gaat de branche groepen sporters onderzoeken op het verband tussen sporten op SBR-granulaat en de aanwezigheid van PAKs en andere stoffen in hun lichaam. “Er is al echt heel veel informatie over de veiligheid, maar als wij hiermee een bijdrage kunnen leveren, dan pakken wij als industrie dit vraagstuk op. Het onderzoek zal in samenwerking met gerenommeerde wetenschappelijke instituten plaatsvinden.”

Van Oostenrijk benadrukt dat Kunstgras met rubbergranulaat van het type SBR veilig is. Hij beroept zich daarbij op vijftien jaar gebruik en onderzoek en meer dan honderd studies die hiernaar zijn gedaan. Daarmee sluit hij zich samen met Vaco aan bij de conclusies van het RIVM.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.